(最終更新日:2022-03-10 21:43:46)
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■ 学歴
1. |
2013/04~2017/03 |
京都大学 経済学研究科 経済学専攻 博士課程単位取得満期退学 |
2. |
2018/07 (学位取得) |
京都大学 博士(経済学) |
3. |
2013/02 (学位取得) |
City University London, The Centre for Food Policy, MSc (Food and Nutrition Policy) |
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■ 専門分野
食料農業経済, 食料政策, 政治経済学, 経済史 (キーワード:食の政治経済学、食と資本主義の歴史、フードポリシー、アグリビジネス、財閥・総合商社、大豆、穀物・油糧種子、植物油)
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■ 研究課題(テーマ)
1.
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Political Economy of Provisioning Vegetable Oils in Industrial Mass Diet
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■ 所属学会
1. |
2016/08~ |
国際農村社会学学会 |
2. |
2014/11~ |
アグリフード・リサーチ・ネットワーク |
3. |
2014/11~ |
国際社会学学会「農業・食料の社会学部会」 |
4. |
2014/07~ |
日本農業市場学会 |
5. |
2013/03~ |
日本農業経済学会 |
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■ 著書
1.
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2021/07
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著書
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『『食べものから学ぶ世界史 人も自然も壊さない経済とは?』』 岩波書店(岩波ジュニア新書 937) (単著)
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2.
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2019/03
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著書
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『植物油の政治経済学 大豆と油から考える資本主義的食料システム』 昭和堂 (単著)
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3.
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2018/10
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著書
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『The Financialization of Agri-Food Systems: Contested Transformations(農業・食料システムの金融化)』 Routledge出版 (英国) (共著)
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4.
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2015/04
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著書
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『Food Security and Food Safety for the Twenty-first Century(21世紀の食料安全保障と食の安全)』 Springer出版 (シンガポール) (共著)
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■ 論文
1.
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2019/06
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学術論文
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「資本主義的食料システムに組み込まれるとき―フードレジーム論から農業・食料の金融化論まで―」 『国際開発研究』 28(1):19-37 (共著)
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2.
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2018/07
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学術論文
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「資本主義的発展に伴う食の変容―日本における植物油供給体制の形成過程―」 京都大学 博士(経済学)の学位論文 208pp. (単著)
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3.
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2017/11
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学術論文
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「The First Food Regime in Asian Context? Japan's capitalist development and the Making of Soybean as a Global Commodity in the 1890s-1930s」 Working Paper Series, The Asian Platform for Global Sustainability & Transcultural Studies, Kyoto University. (online) (共著)
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4.
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2017/03
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学術論文
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「『山工場』から『海工場』へ―輸入作物に依存した植物油複合体の成立過程」 資本と地域 (第12号):pp.48-61 (単著)
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5.
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2016/10
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学術論文
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「The development trajectory of vegetable oil industry based on the global oil-crops in agro-extractivism: An example of Japanese sogo-shosha and oil-related industry」 Conference Papers for the 4th International Conference of BICAS 2016 (online) (単著)
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6.
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2013/02
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学術論文
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「How does trade liberalisation facilitate nutrition transition?
Examples of structural changes in China and India's vegetable oil and animal feed supply chains and their dietary impact」 修士(食料栄養政策)の学位論文(City University London) 86pp. (単著)
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■ その他
1.
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2017/06
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その他(解説・一般記事)
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国際農業・食料問題-農業・食料の金融化、フードレジーム論再び 農業と経済 Vol.83(No.6):pp.100-103、pp.105-106 (単著)
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2.
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2017/02
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その他(解説・一般記事)
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食べものって何でしょう?〜増え続ける油から考えてみましょう 国際NGO「GRAIN」制作、地球環境基金助成パンフレット (単著)
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3.
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2016/03
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その他(解説・一般記事)
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食からみる不思議な世界 コープ自然派機関誌『タブル』連載コラム (単著)
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4.
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2015/08
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書評
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Pye, O. and Bhattacharya, J. eds (2013) The Palm Oil Controversy in Southeast Asia: A Transnational Perspective. (書評『東南アジアにおけるパーム油論争』) Southeast Asian Studies Vol.4(No.2):pp.414-417 (単著)
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5.
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2015/05
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その他(解説・一般記事)
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国際農業・食料問題 農業と経済 Vol.81(No.5):pp.130-133、p.135. (単著)
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6.
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2014/05
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その他(解説・一般記事)
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国際農業・食料問題 農業と経済 Vol.80(No.5):pp.94-97、pp.99-100. (単著)
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7.
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2014/02
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その他(解説・一般記事)
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「食べものの世界の三不思議」「食を選ぶ?選ばされている?」 環境市民マガジン (2014年春号):pp.1-5 (単著)
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8.
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2013/05
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その他(解説・一般記事)
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国際農業・食料問題 農業と経済 Vol.79(No.5):pp.102-105、pp.107-108. (単著)
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■ 学会発表
1. |
2019/08 |
Political economy of transforming soy oil into everyday foodstuff: from energy to industrial-military material, then to cheap calorie(2019 Annual Meeting of the Rural Sociological Society (RSS)) |
2. |
2018/07 |
Latecomers’ Food Regimes: A Study of Japanese Zaibatsu and Sogo-Shosha Building Agri-food Complexes Since the First Food Regime in Asian Context(XIX ISA World Congress of Sociology(国際社会学会)) |
3. |
2017/04 |
資本主義的発展に伴う食の変容―日本における植物油供給体制の形成過程―(米中政治経済研究会) |
4. |
2017/02 |
『山工場』から『海工場』へ―輸入作物に依存した植物油複合体の成立過程―(地域経済研究会例会) |
5. |
2016/11 |
The development trajectory of vegetable oil industry based on the global oil-crops in agro-extractivism: An example of Japanese sogo-shosha and oil-related industry(The 4th International Conference of BICAS) |
6. |
2016/08 |
Restructuring the Global Vegetable Oil Complex: Financialization and the Shifting Strategies of Asian Traders in Where to Invest for Whom(International Rural Sociology Association Congress) |
7. |
2015/12 |
Japanese Contribution to Transforming Soybean into a Global Commodity in Occupied Manchuria: A case of the First Food Regime in Asian context?(Agrifood XXII (Agri-Food Research Network)) |
8. |
2015/12 |
アグリフードビジネスと英語圏学術界の傾向、および『Industrial Mass Diet』と植物油拡大の政治経済学的研究の紹介(日米中政治経済研究会) |
9. |
2015/06 |
Political Economy of Transforming Vegetable Oil into Everyday Foodstuff in Japan(The 2015 joint conference of the Agriculture Food, Human Values Society and the Association for the Study of Food and Society) |
10. |
2015/02 |
広義の食料政策:何をどう食べさせる/食べさせられているかを研究する新たな取り組み(フィールドネット・ラウンジ企画) |
11. |
2015/01 |
植物油拡大の政治経済学的分析―植物油が機械と戦争と人間の資源として急拡大した1世紀―(資源問題の政治経済学的分析研究会) |
12. |
2014/11 |
Restructuring Vegetable Oil Supply and Demand in Asia Under Food Regimes: A Preceding Example of Japan to Be Compared with Rapid Increase of Vegetable Oil Availability in Asian Countries(AGRIFOOD XXI (Agri-Food Research Network)) |
13. |
2013/11 |
Sucked into the Global Vegetable Oil Complex: Structural Changes in Vegetable Oil Supply Chains in China and India, Compared with the Precedents in Japan(『The First International Conference of the Asia-Pacific Society for Agricultural and Food Ethics) |
14. |
2013/07 |
Restructuring Vegetable Oil Supply and Demand in Asia: The Impact of Trade Liberalization Facilitating Increase of Fat Supply Among Asian Nations While Jeopardizing Their Domestic Production(XVIII ISA World Congress of Sociology) |
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■ 受賞学術賞
1. |
2015/11 |
David Burch Prize for the Best Student Paper, Agrifood XXII (Agri-Food Research Network) (Agrifood XXII (Agri-Food Research Network)) |
2. |
2013/11 |
Best Student Paper Award (The First International Conference of the Asia-Pacific Society for Agricultural and Food Ethics) (The First International Conference of the Asia-Pacific Society for Agricultural and Food Ethics) |
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